Suvi on täis meeleolukaid pidusid ja söömaaegu. Sama oluline kui toiduvalik laual, on minu jaoks toidu serveerimise kunst ja pidude stilistika.
Kui vähegi võimalik, siis kujundan toidu kandikutel võimalikult kaunilt. Lisan lipsukesi ja satsikesi pudelitele ning nõudevalik on mul alati võimalikult värviline.
Suuremateks sündmusteks olen tellinud ka heeliumiga täidetud õhupalle ja mõelnud aiakujunduse ning atmosfääri hubasuse peale – suured tekid murul, värvilised padjad, küünlad, sobiv muusika, aroomid jne.
Mulle on äärmiselt oluline see, et külaliste saabudes oleks kõik valmis – lauad kaetud ja ettevalmistused lõpetatud. Nii saavad külalised tunda end tõeliselt oodatuna.
***
Minu piknikumenüü
Suupistevalik varieerub mul vastavalt tujule, aga üheks klassikaks on kujunenud soojad šampinjonid.
Šampinjonid pesto ja sinihallitusjuustuga
Eemaldan seentelt jalad ja kübarasse panen teelusikaga rohelist või punast pestot. Lisan tükikese sinihallitusjuustu. Vahel panen peale ka kreeka- või india pähkli või pannil kergelt röstitud seesamiseemneid.
Neid nupsukesi saab teha nii ahjus kui grillil. Kui juust on sulanud, siis ongi seened serveerimiseks valmis (maitsevad hästi ka jahtunult).
Pearoog
Pearoaks grillime tavaliselt lõhe- või kanafileed. Väga mõnusad on ka Nõmme turul müüdavad lõhe grillvorstid.
Toorsalatisse panen erinevat salatirohelist või jääsalatit, avokaadot, seemneid, pähkleid (vahel lisan tomatit, redist, paprikat…). Suurepäraseks salatiõliks on kreekapähkli õli… see on lihtsalt oivaline!
Suu magusaks šokolaadi-martsipani muffinitega
Magustoiduks on mu vaieldamatud lemmikud šokolaadi-martsipani muffinid.
Koostisained 12-le muffinile:
- 200g martsipani (vahel asendan tavalise martsipani Biomarketis müüdava meemartsipaniga)
- 0,5 dl vett
- 4 muna
- 1 dl jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 100g tumedat šokolaadi (vahel ostan ka kirssidega, vahel apelsiniga šokolaadi)
- 50 g võid
Kuidas teha?
Sulata martsipan keevas vees ühtlaseks. Mikserda ükshaaval juurde munad. Sõelu segu peale kokkusegatud kuivained ning sega läbi. Sulata šokolaad koos võiga ja lisa segusse.
Jaga tainas muffinivormidesse ning küpseta 200° juures 20 minutit. (Autor: Lia Virkus)
Mina olen lisanud ka vaarikaid või mustikaid – need annavad mõnusa värske meki.
Kaunistuseks torkan vahel muffini otsa ka kuivatatud roosi või puistan peale veidi kuivatatud lavendliõisi.
Puuviljasalat
Minu lemmiktoiduks on olenemata aastaajast värske puuviljasalat – see maitseb alati suurepäraselt.
Eile tehtud puuviljasalat maitses kohe eriti hästi: mango oli magusalt küps, kiivid täis vitamiine, lisaks metsmustikad ja mahlane nektariin.
Maitseveed
Joogiks on suvel parimad värskendavad maitseveed. Lisan veepudelisse sidruni- või apelsini viile. Eriti värskendav on koorimisnoaga värskest kurgist tõmmatud ribad koos piparmündilehtedega.
Loovaid maitseid!
Jaana
Holistika Instituudi turundusjuht
0 Comments