Kristiina Garancis

Jõululaupäeval koguneb minu rahvusvaheline perekond Viimsisse. Meile meeldib hästi süüa ja mina naudin kokkamist. Üks lemmik on olnud läbi aastate pidulik lambakarree, sinna juurde kuuluvate maitsvate lisanditega ja tummise punase Hispaania veiniga. Ahjus küpsetatud mahlased aedviljad käivad ka kindlasti sinna juurde. Retsept on mugandustega Jamie kullafondist.

Kuidas lambakarreed valmistada?

Ostad parajad tükid lambakarreed. Puhastad karree väikse terava noaga kelmetest ja rasvast ning seejärel paned marinaadi.

Marinaadiks varud umbes 3 küüslauguküünt, 2 värsket rosmariinioksa, 3 spl kvaliteetset oliiviõli.

Hakid küüslaugu ja rosmariinilehed peenelt ning segad ahjuvormis oliiviõliga. Oluline on kindlasti kasutada värskeid rosmariinilehti, sest maitse tuleb siis hoopis teine. Paned puhastatud lambakarreed vormi ja katad need marinaadiga. Marinaadi tuleks hoolikalt kogu lihale määrida. Katad liha fooliumiga ja lased sellel vähemalt tund aega külmas maitsestuda. Mina teen marinaadi valmis juba eelmisel päeval ja lasen lihal seista üleöö.

Võtad liha külmast välja, tõstad eraldi taldrikule ning lased toatemperatuurini soojeneda (u 20 minutit). Samal ajal soojendad ahju kuskil 200 kraadini. Tõstad lambakarree ahju ja küpsetad, kuni lammas saavutab sellise küpsusastme nagu meeldib.

Kristiina kassOlen ise nii teinud, et alguses küpsetan 20 minutit lihavam pool vastu vormi, siis keeran liha ümber, määrin pealmise ehk lihavama poole sinepiga kokku ja küpsetan veel 15 minutit.

Teadjad ütlevad, et 450 g lambaliha tahab küpseda kuni 25 minutit. Kui lamba küpsus on sinu arvates paras, siis võta liha vormist väla. Lase lambal u 5-8 minutit puhata, et lihamahlad lõigates välja ei valguks. Lõika karree parajateks viiludeks ning serveeri koos ahjuaedviljadega.

Sel aastal on mul üks uus pereliige. Viiekuune Maine Cooni tõugu kass Makvin. Ta on väga uudishimulik, mänguline ja jälgib teraselt alati kodus minu toimetamist. Jõulude ettevalmistused saavad seega olema hoopis teistsugused. Ruuge Makvini hoolsa pilgu all.

Mõnusaid pühi!

Kas artikkel oli kasulik? Liitu uudiskirjaga ja saad kord kuus värsked artiklid oma postkasti…

E-post:

Perekonnanimi: