Kevadine maagiapäev kostitas meid maagiliste maitsetega. Päev oli sõna otseses mõttes holistiline ehk terviklik, pakkudes elamust kõigile meeltele. Lisaks inspireerivatele ideedele olid laual väge andvad ahvatlused. Instituudi koolitajad valmistasid ise nii pausidel pakutavad maagilised ampsud kui ka lõunasöögi. Jagame Sinuga valikut maagilistest retseptidest, millega Holistika Instituudi pere oma külalisi kostitas.

***

Retsept: karulaugupasteet

KARULAUGUPASTEET: „Ole terve, väekas ja tark!“

Kui sa karulauku mistahes kujul sööd, siis lausa tunned, kuidas jõud ja rahu su soontesse voolavad. Luba seda endal tunda. See taim hoolitseb su hinge ja keha puhtuse eest. Karulauk ütleb sulle: „Ole terve, ole väekas ja ole tark! Elu pakub maitseelamusi – oska seda vastu võtta! Ka kõige teravamas suutäies on oma iva.“

Karulauk aitab sul seedida kogu maailma infot ja õpetab, mida võtta ja mida jätta: „Pole mõtet midagi liigset omada ja kaasas tarida, ülearusest võib vabalt loobuda. Ja muidugi ära kiirusta ega närveeri. Ole nagu karu – kui on  nägurimad ajad, mine ja puhka – see aeg läheb mööda, usu mind!“

Metshaldjas Mari Metsallik kirjutab: Karulauk sisaldab palju eeterlikke õlisid, mis toidavad meie keha kõrvalt ka meie hinge. Eeterlik õli on hea infosalvesti, seega kui karulaugust tehtud toitu enne söömist õnnistada, salvestavad eeterlikud õlid need head soovid ning viivad need otse kehasse, kus need avaldavad väga tervendavat mõju. Eeterlikele õlidele võib anda ka käskluse puhastada mingit teatud organit ja organite ümber olevaid energiavälju.

Karulaugupasteedi retsepti jagab Sinuga instituudi koolitaja Heili Laido…

Koostisained: karulauk, toorjuust, laimimahl, kreeka jogurt

Valmistamine: Haki karulauk peenikesteks tükkideks. Sega see toorjuustuga, lisa maitse järgi veidi laimimahla ning sortsuke Kreeka jogurtit. Mikserda kõik ühtlaseks vahuks.

Söö mõnusa leivamäärdena või lisa salatikorvikestesse.

***

Retsept: taimetoit läätsedest

LÄÄTSEPIKKPOISS: „Tugevus ja tasakaal!“

Läätsed äratavad unise seedimise. Koos kapsasalatiga tõmbab läätsepikkpoiss seedimise tõeliselt käima. Tugev ja tummine lääts on rakkude kasvataja ja uuendaja. Vanad eestlased sõid tihti läätsi, valgurikkad läätsed andsid talutöödeks piisavalt rammu. Lääts annab stabiilsust, sest läätsetoit annab energiat pika aja jooksul ja hoiab veresuhkru taset ning kogu ainevahetust tasakaalus.

Kiidulaul läätsele sellega veel ei lõpe. Uuringud on näidanud läätsede head mõju rinnavähi ja teiste vähiliikide ennetamisel.

Läätsepikkpoisi valmimise teekonda jagab Sinuga instituudi juhataja ja koolitaja Marina Eberth …

Seda rooga valmistades uurisin natuke retsepte ning siis lasin fantaasial lennata ja kätel käia. Võtsin paki punaseid läätsi, pesin hoolikalt mitme veega ja panin keema. Lisasin ühe köögiviljapuljongi kuubiku. Kes tahab veelgi ökomat tulemust, võib puljongikuubiku muidugi ära jätta. Keetmise lõpus viimase 10 minuti jooksul segasin läätsi hoolega, et põhja ei kõrbeks ja sain lõpuks üsna tihke läätsepudru.

Koorisin hulga sibulaid ja mõne küüslauguküüne ja hakkisin kõik peeneks. Riivisin paar porgandit jämedal riivil. Koorisin ühe bataadi ja tüki muskaatkõrvitsat ja riivisin ka need jämeda riiviga. Viskasin sibulad õliga wok-pannile ja lasin kuumal läbi tõmmata. Seejärel lisasin riivitud porgandi ja lasin kõigel pisut haududa. Siis panin pannile ka riivitud bataadi ja muskaatkõrvitsa. Algul oli kuumus ägedam, et kõrvits-bataat natuke värvi võtaks. Hiljem panin pannile kaane peale ja lasin haududa, kuni juurviljad said pehmeks.

Võtsin panni tulelt ja segasin sisse tomatipasta, lisasin soola ja prantsuse köögis tuntud maitseainesegu Herbes de Provence-i, milles on rosmariini, tüümiani, loorberit, basiilikut, lavendlit jt maitseaineid. Lisasin oma varudest veel tublisti salveid, sest just salvei annab läätsedele õige maitse. Lisasin maitsestatud juurviljasegu läätsepudrule ja segasin korralikult läbi. Kõige lõpuks lisasin lahtiklopitud tooreid mune, et pikkpoiss kenasti koos püsiks. Kui siduvat muna pole, siis jääb küpsetis rabe ja seda on raske lõigata. Panin segu piklikku neljakandilisse kõrgete servadega keeksivormi ja see läks ahju küpsema. Küpseta ca 200 kraadi juures 30 – 45 minutit. Sobib süüa nii soojalt kui külmalt.

Löö aga kahvel sisse ja naudi!

***

Retsept: kapsasalat kadakamarjadega

KAPSASALAT KADAKAMARJADEGA: „Puhtaks ja saledaks!“

Kapsa parimad omadused ilmnevad just toorel kujul. Kapsas on ohtralt C-vitamiini, näiteks 200 g kapsasalatit katab täiskasvanu päevase C-vitamiini vajaduse. Veelgi olulisem ja tähtsam on kapsa puhastav toime. Kapsas on üks paremaid soolepuhastajaid tänu kiudainete suurele sisaldusele. Riivitud värske kapsas kerge õlikastmega mõjub justkui soolte harjamine seestpoolt. Kapsas on väärtuslikku bioaktiivset ainet tetroonhapet, mis ei lase kehas süsivesikutel rasvaks muutuda ning kaaliumit, mis turgutab närvisüsteemi.

Kadakamari on loodusravis tunnustatud tegija – ta annab abi 99 häda puhul. Puhastava ja salendava toime suurendamiseks on salatile lisatud kadakamarju ja õunaäädikat.

Kapsasalati meisterdamise nippe jagab Sinuga instituudi juhataja ja koolitaja Marina Eberth…

Võta üks noor ja värske kapsas ning riivi jämedal riivil või lõika peenteks ribadeks. Võta tubli ports kadakamarju, tambi uhmris peeneks ja sega kapsa sisse. Mina ostsin kadakamarju Piprapoest. Keskmise kapsa puhul võid julgelt panna kuni 1 dl kadakamarju. Kui marjad pole väga kuivanud, siis nad päris pulbriks ei lähegi ja sellest pole ka midagi. Sega valmis salatikaste. Lahusta mesi õunaäädikas või valge veini äädikas, lisa soola ja õli. Klopi kõik läbi ja lisa salatile. Lase jahedas kohas paar tundi tõmmata ja erakordselt hõrk salat ongi valmis.

***

Retsept: peedihummus

PEEDIHUMMUS: „Kodutohter Peedi ravikuur!“

Peedihummus koosneb ahjuküpsest peedist, kikerhernestest, tilgakesest sidrunimahlast ja sortsust oliivõlist. Purpurses peedis on tublisti Eestimaa jõudu ja tohutult maagilisi raviomadusi. Peet sisaldab palju mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini. Selle juurvilja müstiline värv tuleneb flavonoididest, mis on tugevad antioksüdandid ja keharakkude kaitsjad.

Maitsev peet on lausa kodune tohter, ta parandab maksa ainevahetust, seedimist, tugevdab verd, parandab mälu ja keskendumisvõimet, mõjub südamele hästi, tasandab põletikke, stimuleerib immuunsüsteemi ning leevendab allergiat ja astmat.

Hummuses on ka kikerherneste vahemeremaalise päikese vägi, mis annab sulle magneesiumi, kaaliumi, foolhapet ja valku ja võimaldab kätte saada kõik asendamatud aminohapped.
Kahes maitsvas väikeses taimes on koos tohutu sinu organismile vajalike mineraalide ja vitamiinide tagavara. Võiks olla kindlasti sinu “söögiapteegis”.

Peedihummuse valmistamiskunsti jagab Sinuga instituudi koolitaja Kristiina Garancis…

Pese mullast puhtaks kaks suurt toorest peeti ja mässi fooliumisse. Eelista parima maitse saamiseks alati ahjus küpsetatud peeti. Küpseta peete ahjus tund, poolteist. Kuni veendud, et on valmis. Katsu kahvliga järgi.

Lase peetidel jahtuda ning koori. Pane köögikombaini tükeldatud peet, pigista juurde ühe sidruni mahl, lisa 2 spl tahinit ehk seesamiseemne pastat, tubli sorts kvaliteetset oliivõli, väike sorts vett ja purk kikerherneid (loputa eelnevalt jooksva vee all) ning maitse järgi soola.

Surista kõik segamini. Vajadusel timmi ja tasakaalusta maitseid lisades sidrunimahla, soola või sobiva konsistentsi saamiseks vett või oliivõli.

Naudi röstitud leiva või saiaga koos killukese värske kitse(toor)juustu ja hakitud murulauguga.

***

Retsept: porgandipasteet

PORGANDIMÄÄRE: „Seksikas ja lustlik naudingutuli!“

Maagiline porgand sirutab kasvades oma juure sügavale maa sisse. Ta oskab inimesi tasakaalustada, andes neile rahulikku maa elemendi energiat. On ju porgand oluliselt rahulikuma ja toekama energiaga kui näiteks õhkõhuline till. Porgand maandab, toob inimese rohkem peast kehasse, aitab keskenduda ja hetkes kohal olla. Porgand on põhjamaiselt värske ja sitke, ta suudab talve üle elada isegi maa sees, jäädes ikka erksaks ja krõmpsuks. Külm talv võib inimestelegi samamoodi värskendavalt ja noorendavalt mõjuda.

Porgandi piklik kuju on eriline. Psühhoanalüütik viitaks kohe päris kindlasti fallosele. Oranži värvi seostatakse inimese energiasüsteemis haratšakraga. Selle energiakeskuse asukoht on inimese lustiluu ja naba vahel, suguelundite piirkonnas. Rõõm, lust, looming, naudingud ja mäng, on mõned märksõnad selle energia avaldumisest igapäevaelus. Oranž värv püüab tähelepanu ja ei jäta kedagi külmaks: see tundub olevat kas väga ilus või ääretult kole. Just samamoodi kipub olema seksuaalsete ja füüsiliste naudingutega: need on kas midagi väga toredat või täiesti lubamatut. Porgand – see on kõige ehedam elujõud ja rõõm. Toore porgandi krõmpsutamine-ragistamine ergastab ja virgutab. Ahjus küpsetatult muutub porgand magusaks, tembituna tuleelemendiga toetab ta inimese tuleenergiat.

Porgandimäärde retsepti jagab Sinuga instituudi koolitaja Katariina Martens …

Riivitud porgandile lisa riivitud juustu, juustu olgu umbes pool porgandi kogusest. Riivitud kraamile piserda laimimahla, et oleks hapukamat mekki ja lisa õli, mida porgand väga armastab. Mina olen kasutanud kodumaist külmpressitud kanepiõli. Et segul oleks särtsu ja vürtsi, sega segu ühtlaseks mädarõikamajoneesiga ja lisa mädarõigast maitse järgi lisaks, et oleks parasjagu krehvtine.

Talvisel ajal saab selle määrde sisse panna ka üsna palju küüslauku – see teeb tulemuse aina väekamaks ja vürtsikamaks. Praegu, kevadisel ajal lisan karulauku, nii et rohetab! Määri valminud segu leivale või sepikule või naudi mõnusa salatina.

Head isu!

***

Retsept: pohla-kaeraküpsised

Äraütlemata maitsvad krõbedad pohla-kaeraküpsised

Maaema toidab meid läbi oma viljakuse viljade, läbi oma mahlakuse marjade. Nende küpsiste söömine annab maaühendust ja looduslähedust ja loob ühenduse Maaema enda külluslikkusega.

Küpsiste salaretsepti jagab Sinuga instituudi koolitaja Tiina Pedak…

Koostisained:

  • 200 g võid
  • 275 g suhkrut (u 3 dl)
  • 1 muna
  • 240 g nisujahu (u 4 dl)
  • 3 dl kaerahelbeid või neljaviljahelbeid(110 g)
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl (külmutatud) pohli

Valmistamine:

Vahusta pehme või suhkruga. Klopi juurde muna. Sega kuivained (jahu, kaerahelbed, kardemon ja küpsetuspulber) omavahel ning sega kiiresti märgade ainetega.

Võta teelusikaga tainast, veereta tainatükid esmalt käte vahel palliks, siis suru lamedaks.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes küpsiste vahele piisavalt kerkimisruumi. Suru igale küpsisele paar pohla.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on kaunilt helepruunid.

Lase täielikult jahtuda, säilita õhukindlas karbis.

* Retsepti algallikas Nami-Nami

 ***

Puuviljad


PUUVILJAD: „Naudi Looja eluvett!“

Puuvilja võiks nimetada lausa eluveeks! Puuviljad sisaldavad nii palju eluvett, et kõik ei mahugi alati kohe suhu ja küllus voolab alla mööda su nägu ja sõrmi, külvates sind üle elunaudingutega. No kas ei ole mõnus!

Puuviljad ütlevad sulle, et kõike võib võtta kergemalt ja elu saab elavdada maitsenüanssidega. Nad on selle erakordselt tähtsa kogemuse saamisel suureks abiks.

Ka siis, kui puuvili kuulub igapäevasele toidulauale, on ta alati eriline. Puuvili sobitub kõigega ja annab igasse hetke midagi erilist juurde! Puuvilju süües tunned, et Looja ise on rikastanud su toidulauda ja seda süües lubad endal elunaudingutest osa saada.

Puuvili on üldtuntud ka armastuse sümbolina. Kui Looja poolt õnnistatud eluvesi su soontes voolab, on see parim, mis olla saab!

Naudi oma lemmikpuuvilju hurmava smuuti, mahla või värske puuviljasalatina;)

Kas artikkel oli kasulik? Liitu uudiskirjaga ja saad kord kuus värsked artiklid oma postkasti…

E-post:

Perekonnanimi: