Holistikud kokkavad: Heili retseptid

20. aug. 2015 | Artiklid, Keha, Tervis

Postituse autor: Heili Laido

Kerged suvetoidud

Heili Laido retseptMeie pere armastab väga hea söögi ja joogiga perepidusid. Oleme kõik gurmaanid ja lemmiktoite on palju. Valisin sedapuhku meie suvemenüüst välja sagedasemad road, mis on tervislikud, kergelt valmistatavad ja millega saab kavalalt ka manipuleerida.

Suvel on meil koosviibimiste eelistatud kohaks männimetsas asuv suvekodu.

Paraku on maapoodides maitsva värske juur- ja puuvilja saamine problemaatiline, seega tuleb metsa minnes „puud ise kaasa võtta“. Nii hangime vajaliku toidukraami linnaturult, sest oluline on kvaliteetne algmaterjal ja sellega sõbraks saamine!

Toidutegemine on looming, kunagi ei õnnestu mul saada mitu korda järjest sama maitsega toitu. Sellepärast ei ole mul pakkuda ühtegi valmisretsepti – küll aga mõned ideed.

Värske salat

Kindlasti on igal söögikorral oluline värske salat. Salati koostisosad võivad olla traditsioonilistest kurk-tomat-sibul kombinatsioonist, lõpetades kunagi-ei-tea-millega…

Eelmainitud manipuleeritavad toidud on aga porgandikotletid ja praetud suvikõrvits.

Manipuleeritavad seetõttu, et mõlemad sobivad nii eelroaks, põhiroaks kui ka magustoiduks. Kokal tuleb lihtsalt fantaseerida, kuidas neid serveerida. Viisakas oleks muidugi neid mitte samal söögikorral kolm korda järjest pakkuda:)

Porgandikotletid

Porgandikotlettide põhiaineteks on porgandid, jahu ja munad.

Porgandid tuleb keeta, siis puruks tampida ja segada munade ja jahuga. Sega see nii, et jääks pehme tahe tainas, mida saab lusikaga pannile praadima panna.

Lisaks põhiainetele võib igaüks oma maitse järgi tainast maitsestada. Minu eelistus on sool, ingver ja riivitud muskaatpähkel. Porgandi suur sõber on ka koriander. Kui porgandikotlet on eelroaks, pakun kõrvale kreeka jogurtit, mis on maitsestatud värskete kurgitükikeste ja küüslauguga.

Pearoa puhul sobivad lisandiks ideaalselt värsked kartulid või muu meelepärane keedetud/wokitud aedvili.

Magustoidu-porgandikotletid tahavad väga moosi või hapukoort. Eelistan ise muraka või vaarikamoosi, kuid igaühel on oma maitse ja lisandeid saab ju ka valikuna pakkuda.

Praetud suvikõrvits

Suvikõrvitsa nimetus juba ise ütleb, et see võiks olla suviti üheks põhitoiduks. Ja muidugi ei keela keegi selle suvehõrgutisega aasta läbi maiustada.

Suvikõrvitsa valmistamise võimalusi on lõputult. Üks lihtne ja kiire viis on see seibideks lõigata. Seibidel lase koos maitseainetega natuke seista ja siis paneeri munahüübes ning prae. Ka siin sõltub maitsestamine meeleolust ja saadaolevatest võimalustest. Imehea oleks munasse lisada värsket tilli, koriandrit, lisaks armastab suvikõrvits väga ka juustu.

Ja nagu porgandikotlettide puhulgi, saab suvikõrvitsat pakkuda nii eelroaks, põhiroaks kui ka magustoiduks. Ja huumorimeelega gurmaan äkki ei panegi seda pahaks, kui kõike samal toidukorral saab!?

Mõnusat maiustamist!

Heili

Holistika Instituudi juhatuse liige ja koolitaja 

 

Kas artikkel oli kasulik? Liitu uudiskirjaga ja saad kord kuus värsked artiklid oma postkasti…

E-post:

Perekonnanimi:

Loe ka neid postitusi:

0 Kommentaari

Komenteeri postitust

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga